Home / Uncategorized / Inleiding tot technische analyse

Inleiding tot technische analyse

Het analyseren van grafieken om zodoende te kunnen speculeren wat de koers van een asset zal doen in de toekomst wordt ook wel technische analyse genoemd.

Bij het toepassen van technische analyse speculeert een binaire opties trader wat de koers van een asset zal doen op basis van wat de koers heeft gedaan in het verleden. Hierbij maakt de trader gebruik van herkenbare patronen die in het verleden vaak een indicatie bleken te zijn van een bepaald koersverloop.

Op een grafiek binnen het binaire opties trading platform wordt de koersverloop van een asset weergegeven en alhoewel deze op het eerste gezicht misschien compleet willekeurig lijkt te zijn is dit vaak niet het geval. De op een grafiek weergegeven koersverloop is namelijk een weergave van de emoties van traders.

Wanneer traders twijfelen dan kunt u dat terugzien op een grafiek, maar hetzelfde geldt voor emoties zoals vertrouwen en angst. Doordat deze emoties gedurende de jaren nauwelijks veranderen geldt hetzelfde voor de patronen die op een grafiek zijn te zien.

De grafieken / prijsactie “lezen”

Het ontrafelen van de boodschap (emoties) die weergegeven wordt op de grafiek wordt ook wel het lezen van prijsactie genoemd. Dit is de meest pure vorm van technische analyse, waarbij er geen gebruik gemaakt wordt van allerlei technische hulpmiddelen, maar enkel de koersverloop van een asset wordt geanalyseerd door middel van een grafiek.

Is technische analyse 100% betrouwbaar? Nee, maar dat geldt voor elke vorm van analyse. Wel is het mogelijk om een edge te ontwikkelen dankzij technische analyse.

De twee meest gebruikte technische binaire opties trading strategieën:

Support & Resistance strategie

Een simpel voorbeeld is wanneer de koers van een asset een level nadert waar deze in het verleden vaak op is afgeketst. De kans is dan groot dat dit nu weer zal gebeuren. Wanneer u deze theorie ook nog eens combineert met een patroon uit het verleden dat vaak een betrouwbare indicatie is gebleken voor een reversal dan is de kans groot dat de koers wederom zal afketsen.

Trendvolgende strategie

Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een duidelijke trend dan is de kans over het algemeen groter dat deze trend zal voortzetten dan dat er een reversal zal plaatsvinden. Ook in dit geval kunt een extra edge genereren door deze wetenschap te combineren met een patroon uit het verleden dat vaak een betrouwbare indicatie is gebleken voor het voortzetten van de trend.

Welke patronen u voor bovenstaande strategieën kunt gebruiken is iets wat we later in verschillende artikelen uitvoerig zullen behandelen. Aangezien het hier om een inleiding gaat is het nu vooral belangrijk om globaal een beeld te krijgen van wat technische analyse daadwerkelijk inhoudt.

Technische analyse vs fundamentele analyse

Zoals we ook in onze “beginnershandleiding voor binaire opties traders” hebben aangegeven is ons advies om het beste van beide werelden te combineren. Elke trader heeft een natuurlijke voorkeur, maar dat betekent niet dat u het andere dient uit te sluiten.

In het geval dat technische analyse uw voorkeur heeft dan blijft het alsnog heel belangrijk om de kalender te controleren op nieuws events die een grote impact kunnen hebben op de markt. Er mag wellicht sprake zijn van een betrouwbaar technisch patroon, een high impact nieuws event kan deze helemaal in de war schoppen.

In onze volgende artikelen zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten van technische analyse. Voor nu willen we u enkel nog het advies geven om een Metatrader4 trading platform te downloaden (deze krijgt u er bij 24Option automatisch gratis bij!) om vervolgens de grafieken van verschillende assets te bestuderen.

Het doel is om zelf op zoek te gaan naar patronen die u regelmatig terug ziet keren op de grafiek. U zult verstelt staan hoe vaak bepaalde patronen zich herhalen!

Share